Fundacja Rozwoju Aktywności Społecznej WSPÓLNOTA w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego 2014 - 2020 realizuje projekt "ADAPTON".

Okres realizacji październik  2018 - wrzesień 2020

Głównym celem projektu ADAPTON jest zaktywizowanie zawodowe i społeczne oraz podwyższenie kwalifikacji 100 osób (55kobiet/45mężczyzn) niepełnosprawnych
(z zaburzeniami psychicznymi) w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. z 2016 r. poz. 546), art. 3 pkt. C) 55 kobiet i 45 mężczyzn wykluczonych lub zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym w województwie lubelskim poprzez realizację kompleksowych programów aktywizacji oraz usług reintegracji i rehabilitacji społeczno-zawodowej.

W ramach wsparcia zapewniamy:

I. Program reintegracji społeczno-zawodowej o charakterze społecznym obejmujący:

• 40 godzin wsparcia indywidualnego (w tym 5 godzin wsparcia w zakresie DIAGNOZY NOZOLOGICZNEJ, 10 godzin wsparcia psychologicznego w zakresie DIAGNOZY PROBLEMOWEJ, 10 godzin wsparcia - opracowanie Indywidualnej Ścieżki Reintegracyjnej, 5 godzin wsparcia motywującego w formie wzbudzania wewnętrznej motywacji, 10 godzin indywidualnego planu działania (IPD).
  • 60 godzin indywidualnego mentoringu społecznego i zawodowego oraz life coachingu w formie specjalistycznego doradztwa indywidualnego typu life skills
  • 16 godziny wsparcia grupowego w formie specjalistycznych warsztatów  "Rozwój kompetencji interpersonalnych."

II. Program reintegracji społeczno-zawodowej o charakterze edukacyjnym obejmujący:

• 24 godziny wsparcia grupowego w formie szkolenia warsztatowego w zakresie aktywnych technik poszukiwania pracy
  • 20 godzin wsparcia w formie coachingu indywidualnego dotyczącego tzw. kompetencji kluczowych m.in.: interpersonalnych, społecznych oraz przedsiębiorczych
  • 150 godzin szkolenia w zakresie kwalifikacji zawodowych

III. Program reintegracji społeczno-zawodowej o charakterze zawodowym obejmujący:

• 10 godzin indywidualnego pośrednictwa pracy
  • 6 miesięczne staże zawodowe wraz ze stypendium stażowym

IV: Program reintegracji społeczno-zawodowej o charakterze zdrowotnym obejmujący:

• 15 godzin pogłębionego wsparcia psychologicznego lub psychoterapeutycznego.

Zapewniamy uczestnikom projektu materiały, pokrycie kosztów dojazdu, wyżywienie na szkoleniach, sprzęt w salach jeśli wymaga tego program zajęć, pokrycie kosztów opieki nad osobami zależnymi w czasie przeznaczonym na udział w projekcie oraz ubezpieczenia NNW.

Cała ścieżka reintegracyjna dla osoby z wykorzystaniem czterech programów: społecznego, edukacyjnego, zawodowego i zdrowotnego będzie trwała maks.18 miesięcy.

Jeśli jesteś osobą zamieszkująca na terenie województwa Lubelskiego, niepracującą, nieaktywną zawodowo oraz doświadczasz problemów psychicznych zgłoś się do biura projektu w Lublinie lub zadzwoń a my skontaktujemy się z Tobą!

KONKRETNE WSPARCIE FINANSOWE DLA UCZESTNIKÓW

- stypendium stażowe - ok 1800,00 brutto / osoba x 6 miesięcy

- stypendium szkoleniowe – 1281,00  brutto / osoba 8,54 zł brutto

- zwrot kosztów opieki nad osobami zależnymi - ok. 180,00 / osoba 15 zł